Sunday, July 23, 2017

I'm expecting again


Alhamdullilah, genap setahun lepas kejadiaan Rya gugur haritu, Rya disahkan hamil lagi.
Dalam masa setahun tu, memang macam2 usaha Rya buat untuk hamil.
Termasuk la amik supplement dan vitamin2 untuk meningkatkan kesuburan.
Ditambah pulak setahun ni Rya PJJ dengan husband.
Jumpa pun kadang 2minggu sekali mcm tu jer.
Tp alhamdullilah, akhirnya penantian kami berakhir juga.

Bulan lepas, period Rya memang lewat sampai 8 hari.
Ingatkan dah pregnant tapi cek upt negative.
Akhirnya hari ke 9 tu period datang pulak.
Memang kecewa lagi la cerita dia.

Bulan ni, (May 2017) period lewat sampai 12 hari.
Sebelum ni period selalu je datang on time,
Tapi sebab Rya pikir mungkin perubahan hormon, so period lewat.
So xpikir sangat la kemungkinan untuk pregnant.
Walaupun rasa lain macam, perut macam buncit, dan nipple rasa sore.
Tapi selalu kalau nak period memang akan rasa macam tu jugak.

Before that, Rya ada masuk perlawanan bola jaring anjuran MOA Pulau Pinang. Melompat tak ingat.
Dan hari sepatutnya due period Rya dan husband bercuti ke Pulau Perhentian.
Masa kat sana botman ada tegur Rya, 'mengandung ke?' dan ofkos la Rya cakap tak.

Sehari sebelum buat test UPT, Rya ikut husband dan abang ke Stadium Shah Alam tengok final bola.
Masa Kedah menang, memang melompat tak ingat.
Dan FYI, sejak dari hari patut period memang ada keluar spotting brown.
Sebab sebelum ni ada penah jadi nak period tapi kuar spotting brown dulu so xde la heran sangat.

The next day, cek UPT alhamdullilah. 2 line yang ditunggu-tunggu pun menunjukkan diri.
Tapi Rya masih takut dan trauma lepas gugur haritu, sbb ada syptom yg sama iaitu kuar brown spotting tu.

Lepas tu terus pegi klinik untuk scan.
Doktor scan ikut perut memang xnampak. Nampak kantung saja.
Yerlah sebab time tu masih awal sangat. Baru 5 weeks.
Then doktor scan ikut bawah, vaginal ultrasound.
Alhamdullilah nampak dah janin dan dengar heartbeat, lega sangat.

Dan sebab Rya penah gugur, Doktor bagi ubat kuat rahim duphason untuk 2 minggu dan ubat cucuk kt bontot.
Lagi 2 minggu kena datang scan lagi.
Doakan moga perjalanan hamil kali ni dipermudahkan dan semuanya baik-baik untuk Rya dan suami ya.
Due Rya pada 16 January 2018. Sama bulan dgn kelahiran Rya dan suami.

0 comments:

Post a Comment

 

Tentang Rya Template by Ipietoon Cute Blog Design and Bukit Gambang